kwietnia
2024
Europe/Amsterdam

Handlopex uruchamia zakład bieżnikowania opon Bandag

Podsumowanie

Handlopex S.A., czołowy dystrybutor opon w Polsce, rozpoczyna współpracę z Bandag w zakresie bieżnikowania opon. W ramach partnerstwa, Handlopex będzie rozwijał swoją ofertę dla flot ciężarowych, korzystając z technologii dostarczanej przez markę z Grupy Bridgestone.

Handlopex jest wiodącym dystrybutorem na polskim rynku oponiarskim, który ma w swojej ofercie szerokie portfolio opon osobowych i użytkowych, w tym bieżnikowanych. Obecnie firma uruchamia zakład w Kleszczelach na Podlasiu, który rocznie będzie produkował ok 12 000 opon bieżnikowanych w technologii Bandag.

WARSZAWA (11 kwietnia 2024 r.) — "Rozwój naszego biznesu w zakresie bieżnikowania opon to naturalny krok dla naszej firmy. Widzimy duży potencjał w tej dziedzinie i zamierzamy go wykorzystać we współpracy z takim partnerem jak Bandag, który jest globalnym liderem w dziedzinie bieżnikowania opon. Wierzymy, że ta współpraca przyniesie korzyści zarówno naszej firmie, jak i naszym klientom," mówi prezes Handlopexu, Wiesław Ptaszek.

Bandag, będący częścią Grupy Bridgestone, jest globalnym liderem w dziedzinie bieżnikowania opon. Dla flot ciężarowych, bieżnikowanie opon to ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie. Wykorzystanie karkasu jako głównego komponentu bieżnikowanej opony, pozwala zaoszczędzić do 70 litrów ropy, do 32 kg gumy i 14 kg stali w porównaniu z produkcją nowej opony[i]. Opony bieżnikowane Bandag zawierają również do 75% materiałów pochodzących z materiałów odnawialnych i z recyclingu, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju i gospodarki obiegu zamkniętego.

Bridgestone i Handlopex łączą wieloletnie relacje biznesowe. Firma jest Dystrybutorem VIP w programie Pasja Bridgestone, skierowanym do serwisów opon osobowych. Obecnie obaj partnerzy zacieśniają swoją współpracę, podpisując umowę franczyzową Bandag.

"Bieżnikowanie stanowi ważny element naszej globalnej strategii produktowej, dlatego zależy nam aby realizować ją z liderem rynku, takim jak Handlopex. Dzięki tej współpracy, będziemy mogli skuteczniej pokryć zapotrzebowanie flot ciężarowych, które oczekują od nas kompleksowych rozwiązań flotowych. Jest to również kolejny krok w kierunku realizacji naszej misji, którą jest dostarczanie produktów najwyższej jakości, jednocześnie dbając o ochronę środowiska," – komentuje Radosław Bółkowski Managing Director, Bridgestone East Region.

Nowy wymiar współpracy obu firm wpisuje się w Zobowiązanie Bridgestone E8, które jest wyrazem zaangażowania korporacji w budowę zrównoważonego społeczeństwa i ochrony środowiska. Zobowiązanie to zawiera zestaw ośmiu wartości, które mają na celu napędzać transformację biznesu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Bandag jest doskonałym przykładem tego, jak firma wdraża takie wartości jak Energia, Ekologia, Efektywność i Ekonomia.

[i] Źródło: BIPAVER, dla opony o rozmiarze 315/80R22.5

Bridgestone_PL_boilerplate_july2022

Informacje dla mediów: Jakub Janaszkiewicz, Hill+Knowlton Strategies, +48 609 520 381

O Bridgestone w Europie, na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce:

Bridgestone w Europie, na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce (Bridgestone EMIA) to regionalna strategiczna jednostka biznesowa Bridgestone Corporation, światowego lidera w dziedzinie opon i rozwiązań na rzecz zrównoważonej mobilności.

Bridgestone EMIA, z siedzibą w Zaventem (Belgia), zatrudnia ponad 20 000 osób i prowadzi działalność w 40 krajach w całym regionie.

Bridgestone oferuje zróżnicowane portfolio opon klasy premium, technologii oponiarskich i zaawansowanych rozwiązań w zakresie mobilności. Celem Bridgestone jest dostarczanie wartości dla społeczeństwa i klientów jako firma oferująca zrównoważone rozwiązania. Bridgestone E8 Commitment to globalne zobowiązanie, które jasno określa wartości, jakie firma obiecuje dostarczyć społeczeństwu, klientom oraz przyszłym pokoleniom w ośmiu kluczowych obszarach: Energia, Ekologia, Wydajność, Rozbudowa, Ekonomia, Emocje, Ułatwienie i Wzmacnianie. Wyznaczają one priorytety strategiczne, proces podejmowania decyzji i działań w każdym obszarze działalności.

Więcej informacji na temat Bridgestone w regionie EMIA dostępnych jest na stronach http://www.bridgestone-emia.com/ i press.bridgestone-emia.com. Zachęcamy do obserwowania nas na Facebooku, Instagramie, YouTube i LinkedIn.